-----------------------------------------------------------------------  

Konya ve tarİHİ

 

Konya'da ve çevresinde yerlesik düzen Prehistorik (Tarih öncesi) çagdan baslar. Bu çag içinde Neolitik - KaIkolitik - Erken Bronz Çag kültürlerini görürüz.
Bu çagin iskan yeri olan höyükler, Konya il sinirlari içindedir. Neolitik Devre (MÖ. 7000-5500) ait buluntular, Çatalhöyük'teki arkeolojik kazilarda meydana çikmistir.
Bugün Konya'nin bir semtinin içinde kalan Karahöyük'te Hitit iskani görülmektedir. Senelerdir sürdürülen arkeolojik kazilar bu çagi anlatan buluntular vermektedir.

Anadolu'da Hitit egemenligine son veren Friygler Trakya'dan Anadolu'ya göç etmis kavimlerdir. Alaaddin Tepesi ve Karapinar, Gicikisla, Sizma'dan elde edilen buluntular MÖ VII. yüzyila aittir. Frygyalilardan sonra Konya (KAVANIA) Lidyalilar ve Iskender'in istilasina ugramistir. Daha sonralari Anadolu'da Roma hakimiyeti saglaninca Konya Ikonium olarak varligini korumustur. (MÖ 25)

Antalya'dan Anadolu'ya çikan Hiristiyan azizlerden St. Paul Antiochia (Yalvac'a) sonra Ikonium'a (Konya'ya) gelmistir. Bu devirde Hatunsaray Lystra-Derbe ve Laodica (Ladik Halici) ve Sille önemli Bizans yerlesim yeridir. Islamiyetin Anadolu'da yayilmasi ile Bizans'a (Yani Istanbul'a) Arap akinlari baslamistir. Emeviler, Abbasiler, Konya üzerinden akinlar yapmislardir.

1071 tarihindeki Malazgirt Meydan Savasi'ndan sonra Anadolu nun büyük bir kismi ile beraber Konya'da Selçuklular tarafindan Bizanslilarin elinden alinmistir.
Anadolu Selçuklu Sultani Süleyman Sah 1076 tarihinde Konya yi bassehir yapmistir.1080 tarihinde baskent Iznik'e nakledilmistir. Kiliç Aslan I. 1097 tarihinde bassehri Konya'ya tasimistir. Konya 1097 tarihinden 1277 tarihine kadar araliksiz Anadolu Selçuklularinin bassehri olmustur.

Konya 1277 tarihinde Karamanoglu Mehmet Bey tarafindan ele geçirilmistir. Karamanogullari devletinin egemenligine geçmistir. Osmanli Padisahlarindan Murat II. 1442 tarihinde de Karamanogullari hakimiyetine son vermistir.

Konya Osmanli Devleti zamaninda söhret ve itibarini devam ettirmistir. Osmanli sultanlarindan Yavuz Sultan Selim, Misir ve Iran seferleri sirasinda Konya'da konaklamistir. Kanuni Sultan Süleyman Iran, Murat IV ise Bagdat seferi sirasinda Konya'da kalmislardir.

Cumhuriyet Devrinde hizla büyüyen ve gelisen Konya, tarihi eserleri ile bugün açik hava müzesi görünümünde bir sehirdir.

Konya büyüksehrini olusturan Karatay, Meram ve Selçuklu ilçelerinin toplam nüfusu 584819 kisidir. Bu üç ilçemizin toplam köy ve kasaba sayisi da 92'dir.

 

MEVLANA

Mevlana, 1207 yilinda Horasan'in Belh sehrinde dogdu. Mevlana büyük bir tasavvuf sairi ve Mevlevi denen tarikatin piriydi. Babasi, Sultan-ül-Ulema ünvani ile taninan Mehmed Bahaeddin Veled'dir. Soyu Harzemsah hükümdar ailesine dayanan Mevlana'nin uzak soylari Birinci Halife Ebu Bekir ile birlesir. Babasi ile birlikte Hicaz'a, sonra Sam'a, daha sonra Malatya ve Erzincan'a giden Mevlana, en sonunda Konya'ya yerlesti ve Sultan Alaüddin'in himayesini gördü.

Babasi Mehmed Bahaeddin Veled, Konya'da söhretli bir müderris oldu. 1231 yilinda ölünce, yerine Mevlana Celaleddin-i Rumi geçti. Çok genç olmasina ragmen, zekasi ve ilmiyle büyük bir söhret kazandi. Seyyid Burhaneddin'in etkisi ile tasavvuf yoluna girdi. Tamamen tasavvufa daldiktan sonra "Mevleviligi" kurdu. En önemli eseri olan Mesneviyi de bu tasavvuf aski ile yazdi. Mevlana, fikir sairi olmaktan öte, bir duygu sairiydi. Alti kitaptan olusan "Mesnevi"sinde masallar, fikralar, temsillerden ve tasavvufi tartismalardan bölümler yer almaktadir. Lirik siirler içeren "Mesnevi", Süleyman Nahifi tarafindan manzum olarak Farsça'dan Türkçe'ye çevrildi. Mevlana 1273 yilinda Konya'da öldü ve oradaki türbesine gömüldü.